Iana – Autoritatea pentru asignarea adreselor IP


Iana este autoritatea pentru asignarea adreselor IP (Internet protocol). Adrese IP (Internet protocol) folosite pentru rutarea traficului de Internet.

In prezent exista doua tipuri de IP versiunea 4 (IPv4) si IP versiunea 6 (IPv6). IPv4 a fost lansat initial la data de 1 ianuarie 1983 si este în continuare cea mai frecventa versiune utilizata. Adresele IPv4 sunt pe 32 de biţi adesea exprimata în numere de 4 octeti,  „punctata zecimal” notatie (de exemplu, 192.0.2.53). Implementarea protocolului IPv6 a inceput in 1999. Adresele IPv6 sunt numere pe 128 de biţi şi sunt exprimate convenţional hexazecimal, folosind siruri de caractere (de exemplu, 2001:0 db8: 582: ae33:: 29).

Ambele adrese IPv4 şi IPv6 sunt, in general, atribuite intr-o maniera ierarhica. Utilizatorilor le sunt atribuite adrese IP de catre furnizori de servicii Internet (ISP). Furnizorii de servicii Internet obtin alocari de adrese IP de la un registru local, Internet (LIR) sau de la registrul nationale de Internet  (NIR), sau de la lor registrele regionale corespunzătoare de Internet (RIR):

Registrul Aria de acoperire
AfriNIC Regiunea Africa
APNIC Regiunea Asia/Pacific
ARIN Regiunea North America
LACNIC Latin America and some Caribbean Islands
RIPE NCC Europa, the Middle East, and Central Asia
Acest articol a fost publicat în Hardware, ISP, Linux, MAC, Slackware, Software, Stuff, Tutorial, Unix, Vista, Windows, Windows 2000, Windows 98, Windows XP și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s