Cel mai scump ziar din lume – Zimbrulu si Vulturulu


Cel mai scump ziar din lume, un exemplar din „Zimbrulu si Vulturulu”, cumparat cu 829.500 de euro, dar evaluat la trei milioane de euro, are toate sansele sa-si mareasca valoarea pana la sfarsitul acestei saptamani.

O greseala de milioane
Dar cea mai remarcabila piesa, dupa cum spune Leonard Pascanu, este ziarul „Zimbrulu si Vulturulu”, care, alaturi de Tete Beche din colectia de 27 de parale – ce face parte din colectia lui Carol al II-lea, reprezinta cele mai mari raritati ale lumii filatelice.
„Zimbrulu si Vulturulu” este cel mai scump ziar din lume, lucru atestat si de Cartea Recordurilor. Acesta a aparut pentru prima data in luna noiembrie a anului 1858, fiind tiparit la Iasi. La acea vreme, expedierea prin posta a unui exemplar de ziar costa 5 parale, insa printr-o intamplare pe respectivul exemplar s-au aplicat opt marci postale „Cap de bour” de 5 parale din a doua emisiune din 1858. Destinatia sa era orasul Galati, unde a fost cumparat de un librar, colectionar de timbre, dar dupa aceea urmele proprietarilor sai s-au pierdut. A reaparut abia in 1969, cu ocazia unei expozitii mondiale organizate la Sofia, unde a si castigat Marele Premiu.

Pana in decembrie 2006, ziarul s-a aflat ani buni in colectia Tomasini, fiind depus intr-o banca din Elvetia, alaturi de multe alte marci postale romanesti de mare valoare pentru patrimoniul nostru.
In urma unei licitatii organizate de Casa Feldman la Geneva, ziarul a ajuns in posesia lui Joseph Hackmey, un colectionar de origine israeliana (dar care si-a stabilit resedinta la Londra, in fostul palat al printesei Diana, pe aceeasi strada cu Ambasada Romaniei din Marea Britanie). El a platit un pret de 700.000 euro, care cu taxe si comisioanele aferente a ajuns in final la 830.000 de euro. „Este cea mai mare raritate a filateliei romanesti si din pacate Guvernul roman nu a facut vreun efort sa-l aduca inapoi in patrimoniul nostru, desi a avut ocazia la acea licitatie – a spus Pascanu. Joseph Hackmey s-a bucurat ca l-a cumparat atat de ieftin, participa cu el la expozitii unde aduna premii, iar valoarea reala a exemplarului este de 3 milioane de euro. Este o sansa cu care te intalnesti o data la 30-40 de ani, atunci cand moare proprietarul”.

Articolul complet: romanialibera.ro

Acest articol a fost publicat în Acte, Arta, Enciclopedie, Stamps, Stuff, Timbre și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Cel mai scump ziar din lume – Zimbrulu si Vulturulu

  1. Pingback: Tweets that mention Cel mai scump ziar din lume – Zimbrulu si Vulturulu « Un weblog normal -- Topsy.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s