Testul durităţii creionului – definiţie | DespreTot.info


Testul durităţii creionului este folosit pentru determinarea durităţii unei suprafeţe, în special pentru determinarea rezistenţei acesteia la zgâriere. Cu ajutorul testului durităţii creionului se poate verifica calitatea  vopselei ce protejază o suprafaţă. În acest scop se folosesc creioane cu diverse durităţi, de la 9H la 9B.

 

Minele de creion se fabrică  din argilă şi grafit combinate într-o anumită proporţie. În funcţie de procentul utilizat, mina poate fi mai dură – de tip H ( H – hardness ) – atunci când procentul de argilă este mai mare, sau mai moale – de tip B (B – blackness) atunci când procentul de grafit este mai mare. Scala utilizată este identică cu cea folosită pentru creioanele ce se găsesc în papetării :

 

 

 

9H 8H 7H 6H 5H 4H 3H 2H H F HB B 2B 3B 4B 5B 6B 7B 8B 9B

 

 

Creionul cu duritatea 9H este cel mai dur,  în timp ce creionul  9B este cel mai moale. Creioanele utilizate pentru scriere normală au duritatea HB.

Testul durităţii creionului, pentru verificarea calităţii acoperirii cu vopsea, se efectuează conform standardului ISO 15184. Acest test, constă în trasarea succesivă pe suprafaţa vopselei a unor linii de 3 cm, folosind creioane de diferite durităţi. Liniile sunt trasate la un unghi de 45˚ folosind o apăsare constantă. Prima linie este trasată  cu cel mai dur creion – 9H. Succesiv se trasează linii până când unul din creioane nu mai zgârie suprafaţa de test. Cu acel creion se mai trasează încă o linie pentru a se valida testul durităţii creionului. Duritatea suprafeţei este dată de duritatea ultimului creion folosit.

Sursa: Testul durităţii creionului – definiţie | DespreTot.info.

Acest articol a fost publicat în Stuff, Tutorial și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s