MODELUL CONCEȘTI. Cum a repopulat un sat un primar din Botosani: CASE RENOVATE SI GRATUITE PENTRU FAMILII CU COPII MULTI (Video)


Altădată satul Conceşti, din Botoşani, era acoperit de o cortină a tăcerii. Învăţătorii se pregăteau să renunţe la o clasă, pentru că nu mai erau suficienţi copii în localitate. După-amiezele de primăvară sunt sparte azi de gălăgia candidă a copiilor nou-veniţi în sat. Sunt 71.

E un vacarm al copilăriei, al bucuriei, al normalităţii. Localitatea a fost populată datorită ideii unui primar de a-şi întineri satul pustiit oferind case gratuit familiilor dispuse să se mute aici. La câteva luni după mutare, noii conceneşteni s-au integrat perfect în comunitate.

Aproape o sută de suflete au primit gratis un acoperiş deasupra capului în satul Conceşti, Botoşani. Unii dintre ei chiar case cu etaj, ca în poveştile cu oameni bogaţi. Locuinţe renovate, în care au găsit aragaz, maşină de spălat, frigider – obiecte casnice pe care unii nici nu le-au folosit vreodată în viaţă. Primăria Conceşti le aduce carne de porc pentru pregătirea hranei de la “miniferma socială” a comunei.

Este vorba despre 12 familii cu mulţi copii din Alba Iulia, Arad, Constanţa sau localităţi din judeţe ca Harghita şi bineînţeles, Botoşani. Taţii au primit câte un serviciu, iar mamele lucrează cu ziua, în weekend, la o seră. Copiii sunt fericiţi, umplu uliţele altădată pustii ale satului până mai ieri depopulat; animează sălile de clasă ale şcolii ameninţate cu restrângerea de posturi didactice până de curând tocmai din acest motiv: lipsa copiilor.

“Ideea a venit, pur şi simplu, dintr-o participare la o şedinţă la şcoală, când am văzut că se certau doi învăţători cărora urma să le dispară un post. Şi când am auzit că în perioada următoare urmau să vină la şcoală în jur de 80 de copii, ne-am gândit că e singura măsură pe care o puteam lua, adică degeaba le făceam canalizare, apă, dacă nu mai avea cine să se bucure de ele”, spune primarul comunei, Constantin Nazare.

Articol complet: cuvantul-ortodox.ro

Acest articol a fost publicat în Educatie, Emisiuni, Politica, Populara, Stuff și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s